AYM, NÖBET ÜCRETLERİNE GETİRİLEN 130 SAAT SINIRINI İPTAL ETTİ

Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Anayasa Mahkemesi, sağlık çalışanlarının tuttuğu nöbetlere üst sınır getiren ve bu düzenleme nedeniyle ücret ödenmesini sınırlandırarak sağlık çalışanlarına orantısız bir külfet yükleyen düzenlemeyi iptal etti.

AYM, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Ek 33. Maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Ancak aile sağlığı ve toplum sağlığı merkezlerinde 60 saatten, diğer yerlerde ve hiçbir şekilde 130 saatten fazlası için ödeme yapılmaz” hükmünü Anayasa’nın 18. Maddesine aykırı bularak iptal etti.

Yüksek Mahkeme, sağlık çalışanlarının yükümlü tutulacağı nöbete bir üst sınır getirmeyen ve söz konusu sınırın zorunlu hallerde aşılması halinde bu fazla çalışmayı telafi edecek bir ücretin ödenmesini de güvence altına almayan ve sağlık çalışanlarına orantısız bir külfet yükleyen hükmün Anayasa’nın 18. Maddesine aykırı olduğuna karar verdi.

Bu gerekçelerle, 657 sayılı D.M.K’nun 21/01/2010 tarihli ve 5947 sayılı Kanun’un 10. Maddesiyle değiştirilen ek 33. Maddesinin birinci fıkrasının üçüncü cümlesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve İPTALİNE 26/11/2025 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Karar için Tıklayınız 130 Saat

Pin It